Dekanın Mesajı

Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi, kurulmuş olduğu 2003 yılından bu yana kendisini ülkemizin önemli hukuk fakültelerinden biri olarak kabul ettirmiştir. Fakültemiz, hem hukuk öğretimi hem de hukuk alanındaki bilimsel araştırmalarda uluslararası tanınmışlığa sahip kurumlardan birine dönüşmüştür.

İnsan haklarına saygılı, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti esasına bağlı öğretim elemanlarımız, öğrencilerimizi etik değerler, hakkaniyet, adalet ve hukukun üstünlüğü gibi kavramları özümsemiş ve içselleştirmiş şekilde yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Mezunlarımızın şu ana kadar gösterdiği profesyonel başarı Fakültemizin itibarını zirvelere taşıyabilmiştir. Bu başarının birçok nedeni vardır.

Öğretme konusunda Üniversite olarak Türkiye’deki diğer Üniversitelerden farklı bir anlayışımız mevcuttur. Müfredatımızda, hukuk dersleri ile “ortak çekirdek” dersler birlikte yer almaktadır. Çekirdek programımızla sosyal bilimlerden, temel bilimlere uzanan geniş bir temel eğitimin altyapısı kurulmaktadır. Bu sayede öğrencilerimiz birçok branşa dair bilgi edinmekte ve farklı yeteneklerini geliştirmektedir. Sadece hukuk alanında eğitim almış olan bir hukukçunun, hukuk uygulamasının temas ettiği diğer alanlarla olan ilişkisini, hukukun toplumsal ve ekonomik dinamikler içindeki yerini ve işlevini yeterince iyi şekilde görmesi, her gün gelişen teknolojileri ve bunların gerektirdiği yaklaşımları takip ederek bunların yarattığı sorunlara yenilikçi çözümler üretmesi pek mümkün değildir. Çekirdek program, öğrencilerimizin bütüncül olarak daha donanımlı, daha geniş bir perspektif ve vizyona sahip bireyler olmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, etik değerlere dayalı olarak analitik (çözümsel) düşünme becerisi de sağlanmaya çalışılmaktadır çünkü topluma faydalı, daha iyi ve adil bir hukukçu olabilmek için etik değerleri özümsemiş olmak şarttır.

Nitelikli hukuk öğretiminin ön şartı, güncel gelişmeleri sürekli takip edebilen nitelikli bir öğretim elemanı kadrosudur. Hukuk Fakültemiz öğretme ile araştırmanın birlikteliği ilkesini benimsemiştir. Tüm öğretim üyelerimiz aktif araştırmacı olup her yıl ulusal ve uluslararası alanda bilimsel yayınlarını sürdürmektedirler. Bu ise, uluslararası, mukayeseli ve ulusal hukuktaki doktriner ve içtihadî gelişmeleri yakından takip etmelerini, böylece en güncel bilgi ve yönelimleri öğrencilerimize aktarmalarını sağlamaktadır.

Öğretim üyelerimiz akademik ve bilimsel olarak uluslararası tanınırlığa sahiptirler. Her yıl çok sayıda ulusal ve uluslararası yayına imza atan akademik kadromuz ulusal ve uluslararası araştırma fonları (TÜBİTAK, NEWTON, BAGEP vd.) tarafından desteklenen projeleri yürütmüştür. Birçoğu yurt dışında eğitim almış, halihazırda uluslararası yayınları ve iş birlikleri olan öğretim elemanlarımız öğrencilerimiz için aynı zamanda profesyonel birer rol model teşkil etmektedir.

Evrensel veya uluslararası nitelikte bilgilerin öğretildiği hukuk derslerimiz ve çekirdek derslerimiz İngilizce olarak; Türk Hukukuna ilişkin olan dersler ise Türkçe olarak verilmektedir. Birçok seçimlik dersimiz de İngilizcedir. Ayrıca Üniversitemizde sayısız yabancı dil dersini seçimlik olarak almak da mümkündür. Böylece, mezun olduklarında en az bir yabancı dili çok iyi bilen hukukçular yetiştirmeyi hedeflemekteyiz. Yabancı dil bilgisi, yabancı müvekkillerle yabancı dilde iş yapan uluslararası şirketlerde ve ülkemizdeki büyük şirketlerde ve avukatlık ortaklıklarında istihdam konusunda mezunlarımıza büyük bir avantaj sağlamaktadır.

Etkili ve nitelikli bir hukuk öğretiminin salt müfredat odaklı olmaması gerektiğine inanıyor ve eşlik eden ve deneyimsel öğrenme yöntemlerini önemsiyoruz. Her yıl birçok öğrencimiz çok sayıda ulusal ve uluslararası “kurgusal duruşma” (moot court) yarışmalarına katılarak farazi bir dava dosyası üzerinden uygulamalı olarak çalışmalar yapmaktadır. Bu yarışmalarda öğrencilerimiz yıllardır son derece başarılı sonuçlar elde etmektedirler. Keza öğrencilerimiz öğretim elemanlarımızın kazandığı ulusal ya da uluslararası projelerde görev üstlenmekte; araştırma asistanlığı (work-study) yapmakta; özel okuma gruplarına, eğitim seminerlerine, sertifika çalışmalarına, uluslararası iş birliğimize dayalı yaz okullarına katılmakta; Hukuk Kulübü’nün dergisi aracılığıyla öğrenci yayıncılığı yapabilmektedir.

Hocalar ile yapılan çalışmaların yanında, her bir öğrencimize Fakültemizden bir öğretim elemanı “akademik danışman” olarak atanmakta; daha eğitim yarıyılının başlamasından önce başlayarak hocalarımız ile danışan öğrencileri düzenli olarak her dönem birden çok kez görüşmekte ve yüz yüze buluşmaktadırlar. Böylece, her bir öğrencinin akademik olarak en iyi şekilde yönlendirilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca öğretim elemanlarımızın dönem başında belirlenen ofis saatleri sayesinde, öğrencilerimiz yalnızca akademik danışmanlarına değil, aynı zamanda tüm öğretim elemanlarımıza erişebilmektedirler.

Öğrenim sürecine destek olmak amacıyla Üniversitemizde kurulmuş olan Öğrenme-Öğretme Merkezimiz (KOLT) ile iş birliği halinde yürütülen “yenilikçi hukuk öğretimi” ve “akran desteği” uygulamaları da öğrencilerimize yardımcı olmaktadır.

Hukuk alanındaki iki merkezimiz, Dr. Nüsret-Semahat Arsel Uluslararası Ticaret Hukuku Merkezi (NASAMER) ve Küresel Kamu Hukuku Çalışmaları Merkezi (KÜREMER) birçok ulusal ve uluslararası bilimsel etkinliği düzenli olarak organize etmektedir.

Ayrıca, Fakültemiz dünyanın önde gelen yaratıcı hukuk öğretimi ve araştırmalarına odaklanan hukuk fakültelerinin yer aldığı Law Schools Global League (LSGL) üyesidir. LSGL araştırma gruplarının çalışmalarına ve konferanslarına öğretim elemanlarımız düzenli olarak katılmakta; her yıl başka bir ülkede düzenlenen LSGL yaz okuluna da öğrencilerimiz katılmaktadır.

Öte yandan, üniversite yılları öğrenciler için kendilerini sadece mesleki bilgilerle donatma süreci olmamalı; hayatlarının belki de en güzel ve verimli kesimlerinden birinde öğrencilerimiz kendilerini kişisel, sosyal, kültürel, sanatsal, sportif ve sair yönlerden de geliştirebilmelidirler. Üniversite kampüsümüzün bu konularda sunduğu olanaklar dünya çapındadır. Çok sayıdaki öğrenci kulübünün varlığı ve yıl boyu organize edilen onlarca müfredat dışı aktivite öğrencilerimize kendilerini gerçekleştirmek konusunda en iyi olanağı sağlamaktadır.

Keza Hukuk Kulübümüz de son derece aktif olup yıl boyunca birçok akademik ve sosyal faaliyet düzenlemekte, İstanbul ve ülke dışı gezilerle Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, TBMM, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay gibi önemli hukuki veya politik kurumlara ziyaretler gerçekleştirmektedir. Hukuk Kulübündeki çalışmaları sayesinde öğrencilerimiz genç yaşta inisiyatif almak suretiyle çeşitli akademik ve sosyal etkinlikleri bizzat düzenlemekte; böylece hem liderlik yeteneklerini hem de çevrelerini ve ufuklarını genişletmektedir.

Her yıl düzenlenen “Kariyer Günleri”ne ulusal ve uluslararası tanınırlığa sahip hukukçular ve bilhassa avukatlık ortaklıkları gelerek kendilerini ve yaptığı işleri tanıtmakta, öğrencilerimizle henüz mezun olmalarından önce temas kurmaktadır.

Tüm bunların katkısıyla Hukuk Fakültesi, mezunlarını -ister kamusal ister özel alanda çalışsınlar- farklı ve fark edilebilir becerilerle profesyonel konumlara hazırlamaktadır.

Gerek Fakültemizin ve öğretim üyelerimizin uluslararası tanınırlığı gerekse bugüne kadar dünyanın en önde gelen üniversitelerinde (örneğin Oxford, Cambridge, Harvard, Stanford, Chicago, Duke, Columbia, NYU, UCLA, LSE, King’s College, Queen Mary, Leiden, Berlin Humboldt Üniversiteleri) lisans üstü derece yapmaya giderek çok başarılı olmuş çok sayıda mezunumuzun varlığı sayesinde, mezunlarımız yurt dışında lisans üstü çalışma yapmak için başvurduklarında da avantajlı olmaktadırlar. Mezunlarımız arasında çeşitli ülkelerde çalışan ve farklı ülke barolarına kayıtlı avukatlar da bulunmaktadır.

Hem Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin ulusal ve uluslararası alanda saygın bir yer edinmiş olmasının verdiği özgüven ve azimle hem de hukukun toplumsal gelişme ve daha adil bir dünya için taşıdığı vazgeçilmez değere duyduğumuz inançla, daha nice nesilleri hukuk, adalet, demokrasi gibi vazgeçilmez ülkülere ve üstün etik ilkelere bağlı olarak yetiştirmeyi arzuluyoruz. Bu heyecanımıza ve amacımıza ortak olmak isteyen, Türkiye’mizi ve Dünyayı bugünden daha güzel yerlere taşımak isteyen her genci aramıza bekliyoruz.

Sevgilerimle,
Prof. Dr. Zeynep Derya Tarman
Hukuk Fakültesi Dekanı